Mielenterveyden tukena Helsinki

Mielenterveys tarkoittaa hyvinvointia, elämäniloa ja jaksamista arjessa – tiivistää Mieli ry.

Oman mielenterveyteni tukena ovat läheiset, työn mielenkiintoisuus, yhdessä tekeminen, kulttuurin ja liikunnan harrastusmahdollisuudet sekä kaunis kaupunkiympäristö. Jokaisella meistä pitäisi olla oma tapansa purkaa ja ladata akkujaan. Turvallinen arki pitäisi olla jokaisen tukena päiväkodista seniorielämään. Joskus tilanne kuitenkin menee siihen, että mikään ei auta, syystä tai toisesta mieli murtuu. Silloin ammattiavun soisi olevan lähellä, muttei näin kuitenkaan kaikilla ole. Ne, joilla on mahdollisuus käyttää yksityisiä palveluja, saavat avun nopeasti. Ne, jotka käyttävät julkisia palveluja, voivat joutua odottamaan ensimmäistä kohtaamista ammattiavun kanssa kohtuuttomia aikoja. Näin on Helsingissä.

Mielenterveyden ja jaksamisen voimavarat ovat vähentyneet yhä useammalla ihmisellä viimeisten vuosien aikana. Mielenterveyden kustannukset ovat Suomessa OECD:n mukaan yli 11 miljardia euroa vuodessa. Korona-pandemia on pahentanut ihmisten tilannetta entisestään ja yhä useampi tarvitsee tukea. Korona on kalvanut monien mieltä, osa on joutunut työskentelemään taudille alttiina jo toista vuotta. Tukea omaan jaksamiseen kaivataan niin työikäisten, ja yhä useammin, nuorten keskuudessa. 

Helsingissä hoidon piiriin pääseminen on liian moniportaista ja hidasta. Julkisen terveydenhuollon kautta pidempikestoisen hoidon piiriin pääsy voi kestää jopa pari vuotta. Mielenterveyden järkyttyä ei voi olettaa, että monikaan jaksaisi määrätietoisesti taistella hoidon saamisesta kuukausi kaupalla. Psykoterapia on tätä nykyä yleisin pitkäkestoinen, Kelan korvaama hoitomuoto. Sen piiriin päästäkseen on jonotettava ensin päästäkseen lääkäriin, saadakseen lähetteen erikoislääkärille, saadakseen muutaman kuukauden keskusteluhoitojakson psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa ja saadakseen lähetteen maksusitoumuksineen terapiaan. Monella eivät voimat riitä tähän ruljanssiin ja prosessi jää kesken. Ja hoito jää saamatta. Pahimmillaan on edessä ennenaikainen pysyvä työkyvyttömyys, me kaikki häviämme.

Helsingin on lisättävä resursseja mielenterveyden hoitoon. Rahoitusta on kasvatettava ja ammattitaitoista henkilökuntaa tarvitaan lisää. Hoitoon pääsyä on nopeutettava ja helpotettava. Terapiatakuu on saatava voimaan Helsingissä. Matalankynnyksen palvelupisteiden, kahden Miepin toimintaa on lisättävä. Miepin keskusteluapu helpottaa monia ja estää varsinaisen sairastumisen. Kouluterveydenhoitoon tarvitaan lisää resursseja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s